Skötsel av smycken

Egentligen vill man tro att metall och stenar är oömma, och håller färg, glans och lyster för "vardagsslitage". Men några saker kan vara bra att veta:

Oäkta smycken består av metallegering (blandad metall) och då finns ofta bl. a. koppar med i bilden. Särskilt i fuktig, varm och salt miljö (svett... bad... varma, fuktiga lakan, luften i ett badrum) vandrar kopparjonerna lätt till de andra metallerna, så att röd missfärgning uppstår. Det kallas på fackspråk för galvanism, och till vardags för rost eller oxidering. Det sker snabbast när en katalysator tillsätts. I detta fall salt.

Guld är en ädel metall, och stabil, men silver blir svart med tiden.

Äkta pärlor och vissa stenar, som turkoser, bärnsten, malakit är känsliga för parfym, hårspray och andra kemikalier. Det är också bra att veta.

Tänk på när man duschar och badar med ett trätt smycke på sig, så stannar fukten kvar under pärlorna, och är det då någon skada på nylonskiktet, så blir det mycket lätt galvanism, särskilt vid metalldelar, och smyckewiren går rakt av.DÄRFÖR:

Smycken i badrummet oxiderar lätt.
Smycken i fuktig sängvärme likaså.
Parfym och hårspray innehåller kemikalier, som kan förändra metall och vissa känsliga stenar. (Bärnsten, turkos, äkta pärlor)
Solen kan också förändra bärnsten och turkos.
Blus eller tröja mellan smycke och hud är ett bra sätt att hålla smycket fint länge.


Denna text har jag fått låna av 
http://glaselldesign.blogspot.com

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)